28 Ocak 2014 Salı

3 YAŞ ÇOCUĞUNU OYALAMA YÖNTEMLERİ

  (Bu yazıyı çok önceden hazırlamıştım ama sevgili balyanağın annesi Merve bu konu ile benzer bir konuda yazı yazdı o sıralar,bende taklitçilik olmasın diye ertelemiştim yazımı.Şimdi tam zamanı diye bir not düşerek sizleri yazımla baş başa bırakayım)
Duru 3 yaşının içinde.Çok şükür Allaha bize bu günleri gösterdi.Bebekliğinin aksine daha sakin bir çocuk oldu.Çok fazla konuşuyor,herşeyi merak ediyor ve oldukça kibar.Konuşmalarımız esnasında teşekkür ederim,özür dilerim,pardon gibi ifadeleri çok kullanıyor.O zaman kızımla gurur duyuyorum.Tam bir kız çocuğu.Bebeklerle oynamaya bayılıyor.Özellikle barbie bebeklere bayılıyor.Sanırım bir kaç yıl içinde koleksiyon oluşturabiliriz.Ancak tek başına değil illaki benimle ya da babası ile oynamak istiyor.Barbielerle öğretmencilik favorimiz.Bir o öğretmen oluyor bir ben.Ve bu oyunumuz genellikle ağlama ile son buluyor.Birşey onun istemediği bir şekilde oluyor bende anlayamıyorum küsüyor ve oyunu bırakıyoruz:))Bu duruma kızıyorum aslında ama sanırım kuralları kendi koyup oynamak istiyor.Buna elbetteki izin veriyorum.Ama zaman zaman karşıdaki kişinin haklarını ihlal ediyor.Ben bunu sorun etmeyedebilirim ama normal arkadaşları ile de oynarken böyle yapmaması gerektiğini düşündüğüm için tepkimi gösteriyorum.Zamanla öğreniyor nerede durması gerektiğini.Yani bir evcilik arkadaşıyım Duru'nun.

Arada top havuzumuzu kaldırıyoruz sonra geri çıkarıyoruz.Çok mutlu oluyor,özlüyor.Ama etkisi iki-üç içinde bitiyor.Ve anneeee baaaaabaa benimle oynarmısın nidaları bizim evin semalarında yankılanıyor.


Legoları ile oynamak da çok sevdiği bir aktivite.Bunu genellikle babası ile oynuyor.Ben pek oynamıyorum daha doğrusu vaktim daha kısıtlı oluyor malum ev işlerinden!Yani bu baba ile oyunu.
Elişi kağıtlarını kesip benim çizdiğim şekillere yapıştırmayı da çok seviyor.Bunu da benimle yapıyor genellikle.Diyorum ya mutlaka yanında birimiz oluyoruz.Yanlız kalmayı oynamayı asla istemiyor.

Resim çizmek,boyama kitabı boyamak da babası ile yaptığı bir diğer aktivite.

Parmak boyası ise ilk kez kendi başına yapabildiği bir aktivite oldu Durişkonun:))

Tabi asıl en sevdiği oynamaktan hiç sıkılmadığı,okula gittiği bir kaç haftada öğretmeninin bile keşfettiği ve tek başına oynayabildiği en önemli oyunu oyun hamuru.Çok çok seviyor oyun hamurlarını.Kaçıncıyı tükettik sayısını unuttum.Her model her renk aldık.Makinesinden bile aldık dondurma yapan.Hiç sıkılmadı oyun hamurundan.Tek sorun ev çok sıcak olduğu için sanırım çok çabuk kuruyor.Kısa süre dışarda kalsa işi bitiyor ve halının içinden hergün renk renk hamur topluyoruz.Ama oyun hamurları çocukların hayal gücünü çok geliştiriyor.Durunun hamurdan yaptığı gelin,pasta,dinazorları görseniz birşeye benzetemezsiniz.Ama sorduğumda bu bir dinazor anne diyor.Ayrıca en güzel yanı yazma kası dediğimiz küçük kaslarına sağladı fayda.Yazma ve kalem tutma konusunda solaklık dışında sorun yaşamayız diye düşünüyourm inşallah.
Sanırım benim için 3 yaşın favorileri oyun hamuru ve barbie bebekler.

12 yorum:

  1. şu parmak boyalarını görünce içim kabardı desem yalan olmaz :)
    eve aldım halen açıp ellerine vermeye cesaret edemedim bir boyanıyorlarki baştan ayağa
    hamurlar desen heryer rengarenk aynen bizde de sıcaktan kuruyorlar playdoh yerine ben şimdiye kadar hep mothercare aldım ama sanırım en iyisi Playdoh yeme -yalama işlerine karşı malum benim kızlarım 1yaş daha küçükler
    Bebek , aslında kız çocuğu için en vazgeçilmez oyuncak sanırım
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bende pek sevmiyorum parmak boyasını ama banyo yaptıracağım zaman veriyorum oynuyor hoooppp banyoya.hamur her zamana favori aslında ama halının içinde toplamaktan banada daral geldi.seninkiler iki tane birbirlerini bir şekilde oyalarlar ama benimki bbize sarıyor sürekli.senin kızlar bir yaş daha büyüsün bak ne güzel evcilik oynayacaklar

      Sil
  2. Bizim de favorimiz araba yarıştırma ve dediğin gibi oyun genelde ağlayarak bitiyor, bir yerde onun istemediği bir şey yapıyorum farkında olmadan ve sinirleniyor :) bide küsüp öbür odaya gidiyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hahaahaaa araba yarıştırma demek hiç oynamadık bu oyunu:)))ağlama işini sorma çok sinir bozucu oluyor anlayamıyorum neye kızdığınıda.seninki iyimiş en azından beş dakika öbür odada dursa dinlenirsin:))))

      Sil
  3. Benim minik oğlan da solak. Okula başladığında çok korkmuştum, zorlanır mı diye. Ama boşuna sıkmışım canımı. Solakların yazısı diğerlerine göre cidden daha güzel oluyor. Bu arada oyalama taktikleri içinde bir numaralı favorim kesinlikle oyun hamurudur. Ama benim oğlanların favorisi ise yarış arabaları, ninja kaplumbağalar falan. Kız annesi olmanın tadını çıkart Edacım. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ayy esracım inan çok kafama takıyordum bu konuyu ama çok rahatladım umarım benimkide rahat olur bu konuda.kız çocuk oyunlarını sorma evcilik pastacılık ..Allahım görsen doğuştan hizmetçi ruhlu bu kızlar

      Sil
  4. 3 yaş gurubunun bir favorisi de bence boya yapmak . Benim kızım bayılırdı şimdi 4 yaş oldu hal bayılıyor. Paylaşım çok güzel elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen boya hep bir numara uzun sürededeğişmeyecek gibi.çok teşekkür ederim sevgiler

      Sil
  5. güzel durum benim.. nasıl da büyüyorsunuz ya.. top havuzu olayı süpermiş yalnız.. biz niye almamış ki böyle bişiy.. canım facebookta çok güzel aktivite gruplarımız var.. dilersen linklerini verebilirim sana..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. canım top havuzu güzel olmasına güzelde hem çok yer kaplıyor hemde topları etrafta toplamak eziyet.birde içine herşeyi atıyor ne ararsan orada bulabilirsin.boşve alma bence:)))face de çok takılmıyorum aslında çok fazla öğrenci ekli face adresimde o yüzden orada hiçbir paylaşımda bulunmamaya çalışıyorum ama dediğin gibi iyi olur canım atabilirsin linklerini sevinirim öpüyorum

      Sil
  6. Yazi cok yardimci oldu tesekkurler. Daha 2.5 yasinda kizim ama oyun hamuru almayi dusunuyorum. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yardımcı olabildiysem ne mutlu bana:))biz iki yaşında alık hamurumuzu hiç erken deği bence 2.5 yaş.kaslarının güçlenmesi açısından da çok iyi olur.sevgilerle

      Sil